Izložba:

Neočekivana Pula / Pola inaspettata

- 9. 7. 2023.

Izložba Neočekivana Pula – fotografske uspomene iz albuma Ester Carloni predstavlja i otkriva zanimljivu obiteljsku priču vezanu uz grad Pulu i sudbinu njegovih stanovnika tijekom druge polovice 20. stoljeća. U prezentaciji je glavna uloga naratora povjerena fotografiji, danas najpouzdanijem mediju za trajno bilježenje vizualnih informacija.

Inicijator priče je samouka fotografkinja Ester Carloni koja danas živi i djeluje u Brescii. Rođena je u Puli 1952. godine, ali se već kao petogodišnja djevojčica odselila s roditeljima, ocem Marijom i majkom Martom u Italiju. Ljubav i strast prema fotografiji otkrila je u tinejdžerskoj dobi kada je od svoga oca na dar dobila prvi fotografski aparat. Tada je on postao osnovno sredstvo neizbrisivoga dokumentiranja njezinih doživljaja i uspomena. Važna je inspiracija u fotoamaterskom radu Ester Carloni tijekom 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća bila i njezina draga Pula. Unatoč odlasku u ranome djetinjstvu, vraćala joj se uvijek s veseljem i ponosom svake godine. Prvo je dolazila s roditeljima i sestrom, a potom sa svojom obitelji, mužem i djecom. Uz praktičan fotografski rad i usvajanje fotografskih vještina, prikupljala je pažljivo dugi niz godina dragocjene fotografije svojih predaka iz starih obiteljskih albuma. Željela ih je sačuvati od propadanja i zaborava. Shvatila je koliko je slikovni sadržaj tih fotografija relevantan za povijest njezine obitelji, ali i za lokalnu povijest rodnoga grada s kulturnog i socijalnog aspekta.  

Uži izbor uvećanih fotografija iz njezine autorske mape i starih obiteljskih albuma prezentira kroz raznovrsne motive i prizore mnogobrojnih promjena koje je Pula doživjela u godinama prije i nakon Drugoga svjetskog rata. Autorske crno-bijele fotografije ukazuju na opus u kojem su zastupljeni mnogi vidovi fotografskog izričaja. Prevladavaju urbani i prirodni pejzaži, ali ima i iznimnih primjera life fotografije i neobične apstraktne fotografije. Svi oslikavaju atmosferu i ambijente koji su bili dio autoričina djetinjstva i mladosti u gradu Puli. S druge strane, obiteljske fotografije iz starih fotografskih albuma predočavaju na vrlo intiman način život njezinih predaka od kraja 19. stoljeća pa sve do kasnih 60-ih godina 20. stoljeća. Posebno su vrijedne neke portretnoga žanra, nastale u ondašnjim poznatim pulskim fotografskim atelijerima. Ostale zorno prikazuju važne trenutke iz djetinjstva i mladosti njezinih roditelja tijekom 30-ih i 40-ih godina 20. stoljeća.

Autorski opus Ester Carloni i stare fotografije iz njezine obiteljske zbirke ukazuju na značaj i vrijednost privatnih fotografskih zbirki kao pouzdanih povijesnih izvora i  potvrđuju važnost da ih se prezentira javnosti.

Autorica: Ester Carloni

Kustosica i kordinatorica izložbe: Lana SKuljan Bilić

Grafičko oblikovanje: Sanja Pecirep