DSC_6559.JPG

Posjetiteljski centar Herman Potočnik Noordung (vodosprema)

Priča o vodospremi predstavlja zanimljivu i važnu epizodu iz komunalne povijesti grada Pule. Njezina izgradnja datira u sredinu druge polovice 19. st., u vrijeme intenzivne graditeljske aktivnosti u gradu koja je zahtijevala adekvatne komunalne objekte, prije svega, rješenje pitanja opskrbe vodom i rješenje problema kanalizacije. 

Godine 1861. stavlja se u funkciju novi vodovod, korištenjem vode iz antičkog izvora na Karolini. Za izgradnju rezervoara određena je lokacija na Kaštelu, s vanjske strane utvrde, gdje se pumpala voda iz izvora, a zatim se distribuirala do potrošača. 

Zbog sve većih potreba za vodom, 1870-ih godina gradi se novi – dodatni rezervoar za vodu unutar dvorišta utvrde, uz rub sjeverne kortine, koji je sa starijim rezervoarom bio spojen kamenim lukom preko sjevernog rova. Na luku je bila ugrađena željezna cijev za dovod dodatnih količina vode iz izvora Karolina, pomoću usisne pumpe, koja je stajala na krovu novog rezervoara (ovaj luk je nažalost srušen 1964. godine, jer je predstavljao opasnost za posjetitelje utvrde). Zbog izgradnje rezervoara, koji je zauzeo prostor gotovo polovice dvorišta, došlo je do pregrađivanja unutarnjeg prostora u utvrdi. U svojoj prvotnoj funkciji ovaj je rezervoar bio do 1960-ih godina.

Prostor povijesne austro ugarske vodospreme prenamijenjen je u Posjetiteljski centar Herman Potočnik Noordung u okviru  projekta HERA. Projekt HERA, financiran preko IPA Adriatic CBC Programa 2007.-2013. u sveukupnom iznosu od 8.842.602,24 EUR, bavio se održivim turističkim upravljanjem jadranskom kulturnom baštinom putem integrirane prekogranične suradnje 18 uključenih partnera. Istarska županija, kao jedan od projektnih partnera, obnovila je Posjetiteljski centar Herman Potočnik Noordung te ga opremila najsuvremenijom multumedijalnom informatičkom tehnologijom, višejezičnim interaktivnim prezentacijama, virtualnim šetnjama i vodičima koje uvode posjetitelje u svijet kulturne rute Austrougarske Pule. Kulturna ruta austrougarske Pule predstavlja povijesnu, arhitektonsku i kulturnu rutu austro ugarske monarhije, višenacionalnog carstva i jednog od najvećih svjetskih sila s kraja 19tog i početka 20tog stoljeća, koja je proglasila Pulu za glavnu luku Monarhije.

Posjetiteljski centar dobio je ime po raketnom inženjeru Hermanu Potočniku Noordungu, austrougarskom pioniru astronautike rođenom u Puli 1892. godine. Krajem 1928. godine, objavio je knjigu "Problem  putovanja svemirom - Raketni Motor" gdje predlaže plan proboja u svemir i uspostavu stalne prisutnosti ljudi.  Potočnik osmišljava detaljan dizajn svemirske postaje, koju ruski i američki povjesničari svemirskih letova smatraju prvom svemirskom arhitekturom, opisujući razne fenomene i ideje koje su ga promovirale u utemeljitelja astronautike.

Group 25.png