Posjetite:

DUŠAN ĆURIĆ

- 15. 7. 2022.

Izložba Dušan Ćurić Pulska fotoreportaža posvećena je jednom od aktivnih sudionika fotografske scene u Puli od 60-ih do kraja 80-ih godina 20. stoljeća. Fotografska pojavnost i stvaralački početci Dušana Ćurića mogu se pratiti od 1961. godine kada je u sklopu vojne službe završio fotografski tečaj i stekao zvanje fotoamatera. Time je započela intenzivna djelatnost ovoga angažiranoga tvorca u domeni fotoamaterizma i neprofesionalnoga filmskog stvaralaštva. Svoja je iskustva i stečene fotografske vještine i znanja prenosio brojnim generacijama polaznika fototečaja u sklopu različitih klubova, škola i mjesnih zajednica. Prvotno je njegov fotografski angažman bio vezan uz Filmski klub Jelen i Međuklupski autorski festival amaterskog filma (MAFAF, Mala Pula). To se mijenja nakon odlaska u mirovinu 1972. godine kada postaje službeni fotoreporter i član redakcije dnevnih novina Večernji list.

Vrhunac autorskoga izraza ostvaruje reportažnim fotografijama koje pokrivaju široki spektar javnoga života Pule i drugih mjesta u Istri. Fotoreporterski rad prezentiran je na izložbi kroz uži izbor od pedeset fotografija, s motivima znanih pulskih eksterijera i interijera koji su tijekom godina doživjeli velike transformacije i ostali sačuvani u kolektivnoj memoriji grada kao reminiscencije na neka druga vremena.

O stvaralaštvu Dušana Ćurića svjedoči njegova iznimno bogata ostavština. Sastavljena je od ukupno 19.351 jedinice građe i pohranjena od 2011. godine u fundusu Povijesnoga i pomorskog muzeja Istre – Museo storico e navale dell'Istria. Dosad je bila neafirmirana u javnosti i ovom tematskom izložbom iniciran je početak otkrivanja njezina atraktivnoga sadržaja i predstavljanja njezine vrijednosti za povijest fotografije u Istri u drugoj polovici 20. stoljeća. Ujedno je i hommage Dušanu Ćuriću kao stvaratelju neiscrpne kolekcije fotografskih uspomena koji je svojim zalaganjem i djelovanjem ostavio trajan trag u kulturno-društvenom životu grada Pule.

Autorica izložbe:Lana Skuljan Bilić

Oblikovanje: Sanja Pecirep