Muzejsko-galerijski prostor Sveta srca
Izložba:

Gajba i tić

27. 4. 2017. - 11. 2. 2018.


Koordinacija muzeja Istre, nastala poticajem Istarske županije, jedinstveni je primjer okupljanja muzeja u stvaranju i produkciji velikih i značajnih izložbi. Zahtjevna i temom intrigantna izložba Gajba i tić: Pokriveno i raskrito u seksualnosti Istre plod je trogodišnjeg rada kustosa istarskih muzeja, a uz brojne stručne suradnike, na ovoj su se izložbi angažirali i Pokrajinski muzej u Kopru, Pomorski muzej u Piranu, Gradski muzeji iz Trsta i Arheološki muzej iz Akvileje.

Naziv izložbe malo će značiti široj hrvatskoj javnosti, ali će Istrani odmah znati o čemu se radi – gajba i tić metafore su za ženski i muški spolni organ i nalazimo ih u tarankama – poznatim istarskim narodnim pjesmama s erotskim sadržajem. Podnaslov objašnjava o kakvoj se izložbi radi. Ono raskrito (vulgarizirano) manifestira se kroz humor i snažnu samoironiju, dok je ljubav i stvarni intimni život skriven (pokriven) kako u simbolici izloženih više od 450 predmeta, tako i u pričama, poslovicama, poeziji, a napose u stvarnom životu.
Izložba tematizira muškost i ženstvo, otvorenost i zatvorenost Istre, eros i erotičnost u Istri od prapovijesti do danas i suprotstavlja suzdržano i sputano onom otvorenom i razigranom u karakteru i mentalitetu Istrana.
Izložba Gajba i tić: Pokriveno i raskrito u seksualnosti Istre bit će svečano otvorena u četvrtak, 27. travnja 2017. u 20 sati u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u Puli, a moći će se razgledati do 11. veljače 2017.

Autori izložbe su dizajner Mauricio Ferlin te kustosice Tajana Ujčić i Katarina Marić. Dizajn plakata, vodiča kroz izložbu i ostalog promotivnog materijala potpisuju Mauricio Ferlin i Tina Ivezić.

Nositelji projekta :
Povijesni i pomorski muzej Istre – Museo storico e navale dell'Istria
Arheološki muzej Istre.

Pokrovitelji:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Istarska županija
Grad Pula
Turistička zajednica grada Pule
Zaklada Adris.

Sponzor: Croatia osiguranje.

Medijski pokrovitelji:
Glas Istre, Radio Istra, TV Istra, TV Nova, Regional Express, Radio Maestral i Radio Rovinj FM.