Predstavljanje knjige:

BILI SMO SAMO BROJEVI

autori: Igor Jovanović i Igor Šaponja

08.05.2016.

Jučer je u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre – Museo storico e navale dell'Istria pred mnogobrojnim uzvanicima predstavljena knjiga Igora Jovanovića i Igora Šaponje BILI SMO SAMO BROJEVI Istrani u koncentracijskim logorima u drugome svjetskom ratu.
Okupljene su pozdravili ravnatelj muzeja Gracijano Kešac, pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, Nela Načinović u ime gradonačelnika Grada Pule, Milan Radošević u ime Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule i Maurizio Levak u ime Istarskog povijesnog društva. Urednica knjige Lana Skuljan Bilić iznijela je tehničke podatke o knjizi i zahvalila se svima onima koji su bili uključeni u njezinu realizaciju.
O značaju knjige govorio je recenzent Đorđe Mihovilović viši kustos Spomen područja Jasenovac. Istaknuo je kako bi ovo vrijedno izdanje trebalo biti priručnik svim profesorima povijesti u odgajanju budućih generacija, ali i značajna literatura za sve istraživače razdoblja Drugog svjetskog rata.
Autori knjige Igor Jovanović i Igor Šaponja zahvalili su, prije svega, preživjelim logorašima i obiteljima preminulih te svim suradnicima i istakli kako je ovo tek početak daljnjih istraživanja. Iznijeli su i svoja iskustva koja su stekli tijekom istraživanja diljem Istre. Izrazili su veliku zahvalnost svim istarskim internircima, koji su smogli snage da s njima i s javnošću podijele svoja bolna i traumatična iskustva.

Čestitamo autorima!

Pokrovitelji:
Istarska županija – Regione Istriana
Grad Pula – Città di Pola

Organizator:
Povijesni i pomorski muzej Istre – Museo storico e navale dell'Istria

Suorganizatori:
Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule – Associazione dei combattenti antifascisti e degli antifascisti della Città di Pola
Istarsko povijesno društvo – Società Storica Istriana – Istrsko zgodovinsko društvo