Program:

Drveni kip sv. Jerolima u Valici

ponedjeljak, 30. rujna 2019., u 10 sati

Deveta radionica projekta „Zaboravljena baština: drveni oltari u Istri“ koji se ostvaruje u suradnji Instituta za povijest umjetnosti, Hrvatskog restauratorskog zavoda i Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, s temom „Drveni kip sv. Jeronima u Valici“ održat će se u prostoru bivše pizzerije Lav u Valici 30. rujna 2019. s početkom u 10 sati.

Povjesničarka umjetnosti Vlasta Zajec u svojem će izlaganju predstaviti drveni kip sv. Jeronima dajući uvid u podrijetlo tipološkog rješenja te umjetničku vrijednost tog djela, dok će nas konzervatorica-restauratorica Kristina Bin Latal iz Hrvatskog restauratorskog zavoda upoznati s tijekom konzervatorsko-restauratorskih radova na drvenoj polikromiranoj skulpturi na primjeru tog kipa.

U praktičnom dijelu radionice bit će prikazane povijesne tehnike pozlate i restauratorskih postupaka na polikromiranim drvenim oltarima. Radionicu vode konzervatorice-restauratorice Laura Stipić Miočić, Kristina Bin Latal i Lucija Roce iz Restauratorskog odjela Vodnjan-Juršići. Za kraj radionice predviđen je zajednički obilazak crkve sv. Jeronima u Valici.