Izložba:

Boks u Puli

otvoreno do 1. 2. 2019.

BOKS U PULI

Izložba Boks u Puli izraz je inicijative Povijesnoga i pomorskog muzeja Istre – Museo storico e navale dell'Istria za očuvanjem i vrednovanjem značaja boksa – najtrofejnijega pulskoga sporta.Prvi se put javnosti prezentira povijest amaterskoga boksa u Puli od antike do današnjih dana, od borbe dvojice muškaraca šakama radi dokazivanja premoći i snage do borbe rukavicama prema strogo utvrđenim pravilima.Izložba prati pojavu prvih oblika boksačke aktivnosti, razvoj boksa kao suvremenoga sporta, organizaciju boksačkih klubova te djelovanje istaknutih pojedinaca kao boksača i trenera. Najveći dio postava posvećen je djelovanju BK Pula, koji je, od osnutka 1946. godine, zaslužan za intenzivne boksačke aktivnosti u Puli, kao i za ostvarenje najvećih uspjeha pulskoga boksa na regionalnim i europskim natjecanjima. Posebno je naglašeno osamnaest boksača, koji su se u vrijeme aktivne boksačke karijere iznimno iskazali svojim osobnostima i individualnim uspjesima kojima su doprinijeli uspjehu BK Pula te ostavili neizbrisiv trag u analima pulskoga boksa –  zlatna rukavica – Mate Parlov i drugi uspješni boksači: Banovac, Berbakov, Peruško, Vranješević, Mudrovčić, Kovjanić, Šarar, Gerlić, Stanković, Tadić, Miličević, Drviš, Bajrami, Bajrektarević, Vrgoč, Ahmeti i Čalić. Neizostavni segment povijesti pulskoga boksa, uz boksače i trenere, bila je i mnogobrojna pulska publika koja je s oduševljenjem pratila boksačke mečeve masovno posjećujući razne lokacije – Pattinaggio (Sportski centar Mirna), igralište RK Arena (službeno parkiralište NK Istra), bivše kino Beograd, kasnije Pula (javna garaža Zagrebačka 2), Istarsko narodno kazalište, igralište Doma braće Ribar (igralište Saveza sportova Grada Pule), Dom hrvatskih branitelja i Dom sportova Mate Parlov.

Višegodišnja tradicija treniranja boksa u Puli prezentirana je na izložbi kronološkim slijedom, kroz nekoliko tematskih cjelina, putem vrijedne muzejske građe. Izloženo je ukupno 207 originalnih predmeta, koji se najvećim dijelom čuvaju u privatnom vlasništvu nekadašnjih boksača ili u ostavštinama njihovih obitelji, zatim u arhivi BK Pula te u fundusu Povijesnoga i pomorskog muzeja Istre – Museo storico e navale dell'Istria. Poseban su element izložbene prezentacije originalni video snimci s ulomcima mečeva, treninga i svečanih dočeka šampiona Mate Parlova.

Ciljevi su izložbe predstaviti širokoj javnosti ishod dokumentarističko-istraživačkoga rada o povijesti pulskoga boksa, bogatstvo predmeta u privatnim zbirkama te ukazati na značaj boksa u povijesti hrvatskoga sporta kao i u tradiciji i kulturi suvremenoga života grada Pule.

 

Autorice izložbe: Katarina Pocedić i Lana Skuljan Bilić

Likovni postav i oblikovanje: Oleg Morović, Oleg Šuran (na konju smo)