Promocija:

Gajba i tić - pokriveno i raskrito u seksualnosti Istre

ponedjeljak, 4. 3. 2019. u 19,00 sati

U ponedjeljak, 4. ožujka s početkom u 19 sati u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre akademik Tonko Maroević predstavit će publikaciju „Gajba i tić - Pokriveno i raskrito u seksualnosti Istre“. Radi se o publikaciji koja na 500 stranica na zanimljiv i visoko estetizirani način donosi sadržaj i ambijent izložbe te ostaje trajni spomen na izložbu, 453 predmeta koji su bili izloženi, ljude koji su sudjelovali u njenoj realizaciji, ali nadasve na slojevitu svakodnevicu i prošlost Istre i njenih ljudi. Od prapovijesti do naših dana.

 Publikacija je objavljena na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku.

 Izdavači publikacije su Povijesni i pomorski muzej Istre i Arheološki muzej Istre kao nositelji Koordinacije istarskih muzeja. Uredile su je Tajana Ujčić i Katarina Marić, a oblikovanje potpisuju Tina Ivezić i Mauricio Ferlin.

Uz publikaciju bit će predstavljen i istoimeni CD koji po izboru Daria Marušića i Noela Šurana sadrži 23 narodne pjesme na hrvatskom i talijanskom jeziku koje na metaforičan ili izravan način tematiziraju ljubav i spolnost. Pionirski je to pokušaj da se trajno zabilježe široj javnosti manje poznati tekstovi i melodije koji su uglavnom bili izbjegavani zbog autocenzure zapisivača.

Realizaciju publikacije omogućili su Ministarstvo kulture, Istarska županija, Croatia osiguranje i Zaklada Adris.